Tips | Hoe overleef ik de eerste schooldag?

Eerlijk? Ik heb er nog helemaal geen zin in: het einde van de zomervakantie. Ik geniet nog elke dag dat ze alle drie gezellig thuis zijn en we kunnen doen en laten wat we willen. Elk met een eigen ritme, maar zonder haast of verplichtingen. Nu met het eind van de zomervakantie in zicht, zet ik een aantal eerste schooldag tips op een rijtje zodat de overgang van niks naar alles gemakkelijker gaat. Echt!

Om de overgang van het relaxte vakantiegevoel naar het ‘we-moeten-weer-school-schema’ zo gemakkelijk mogelijk te maken, zweer ik bij voorbereiding. Geloof me, hoe beter je bent voorbereid op het naderende schoolschema, hoe makkelijker je er weer in glijdt. Hieronder geef ik je 4 eerste schooldag tips.

 Tips voor goede voorbereiding

 1. Bedtijd

  De voorbereiding begint met het terugschroeven van de bedtijden. In de laatste week van de vakantie probeer ik ze elke dag een beetje vroeger in hun bed te krijgen, waadoor ze in het laatste weekend voor de eerste schooldag weer helemaal op schema liggen qua slaap. Geloof me, hierdoor beginnen ze niet oververmoeid aan de schooldagen. Hoewel ik toegeef dat het niet gemakkelijk gaat en er altijd argumenten zijn waarom ze toch op willen blijven (vriendjes zijn nog wakker, het is te warm, het is te licht, bang in het donker) hou ik de laatste week voet bij stuk: op tijd naar bed.
  DIY-nachtlampje-love4kidz-3

 2. Schooltassen

  Zes weken hebben ze in de bijkeuken aan een haakje gehangen: de schooltassen. In de laatste week, moeten ze helaas weer van hun plek komen. Check op tijd of de schooltas van vorig jaar nog voldoet. Zo niet, in de laatste week heb je nog tijd om een nieuwe te scoren. Hierdoor voorkom je discussie dat de vervangende tas niet goed genoeg is. Controleer ook of de tas nog voldoet aan de eisen. Onze oudste gaat dit jaar starten in het voortgezet onderwijs, haar schooltas uit groep 8 is dan ook niet groot genoeg voor alle brugklas boeken. Tips voor de perfecte schooltas
  duijfhuizen-love4kidz-rugzak-7

 3. Lunchboxen

  Zorg dat je de avond van te voren de lunchboxen van je kinderen klaar hebt. Zeker op de eerste schooldag voorkom je hiermee veel stress. Je zal niet alleen weer moeten wennen aan het vroegere opstaan, ook de hectiek in de ochtend is weer even schakelen. Als de lunchboxen al klaar staan, scheelt dat in ieder geval weer een momentje. Die kan je benutten voor een rustige kop koffie (of een paar minuten later opstaan).
  Ook bij de lunchboxen geldt: check of ze nog voldoen. Zijn ze nog compleet en zijn de drinkbekers lekvrij. Daar wil je je ‘s ochtends echt niet druk om maken.
  rebelorange-love4kidz-broodbak-3

 4. Back-to-school-outfit

  Note to self: Met een puber die voor het eerst naar de middelbare gaat, is het verstandig om de dag van te voren een back-to-school-outfit samen te stellen. Hiermee voorkom je een hyper actieve dochter die helemaal niks heeft om aan te trekken en echt niet meer weet welke outfit ze aan kan. Als je je hier de avond (of zelfs nog eerder) druk om maakt, kan je de ochtend zelf rustig ontbijten en je tijd besteden aan de andere stress die zeker ook gaat komen. Immers alles zal weer als nieuw aanvoelen.

Hoewel ik er nog niet naar uitkijk en de zomervakantie nog weken mag duren (inclusief een beetje zon), vind ik het stiekem ook wel weer spannend zo’n begin van een nieuwe periode. Wij hebben nu in elk stadium van school eentje vertegenwoordigd (kleuter-, basis- en middelbare-school).

Hoe kijken jullie tegen deze eerste dagen aan en heb je nog meer tips?

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

3 Responses to "Tips | Hoe overleef ik de eerste schooldag?"

 1. Karin says:

  Ik ben het met Vlijtig Liesje eens! Anders wordt het helemaal door elkaar geschud. Succes allemaal 😀

 2. Vlijtig Liesje says:

  Ik houd wel van die trommels met compartimenten! Dan blijft het eten toch lekkerder vind ik.

 3. Annelies Frijters says:

  Veel succes in het nieuwe schooljaar allemaal. 🙂

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: