Typetuin | blind leren typen voor kids

Vorig jaar kreeg dochterlief de mogelijkheid om op school, klassikaal aan een typecursus deel te nemen. Dochter slaagde uiteindelijk, maar vond het klassikaal typen erg vervelend. Voor zoonlief besluit ik dan ook te kiezen voor een typecursus die je individueel thuis kan doen. We ontdekten de Typetuin.

Zelf kan ik me alleen nog een vreselijke typemachine herinneren met vellen papier en zwart typelint. Vreselijk. Elke dag een boek doorworstelen en dan je A4-tjes aan de leraar geven die gelijk alle fouten ging zoeken. Deze kreeg je dan met een rode pen doorstreept terug met je cijfer er onder. Ik heb de typecursus vervloekt, maar kan nu nog steeds blindtypen en heb er dagelijks profijt van. Mijn kinderen moeten dan ook – zoals andere kinderen moeten sporten – blind leren typen, maar wel op een LEUKE manier!

typetuin-typecursus-love4kidz-5

Een van de online aanbieders van een typecursus voor kinderen is Typetuin. Een voordeel van deze methode is dat hij zowel individueel als klassikaal in gezet kan worden. Zelf vind ik het belangrijk dat kinderen spelenderwijs de typesnelheid onder de knie moeten krijgen en vooral niet het idee moeten krijgen dat dit een ‘moeten’ is of ‘extra huiswerk’, waardoor de aandacht – zeker na een hele schooldag – behoorlijk verslapt is. Typetuin blijkt een adaptieve cursus te zijn. Dit betekent dat je uitdagingen krijgt na gelang je vaardigheid en dat de opgaven zich aanpassen. Hierdoor blijft de cursus leuk en uitdagend. Bij een versnelling gaan je oefeningen een stapje omhoog, maar als het niveau te hoog is, zak je – zonder het door te hebben – een stapje naar beneden. Hierdoor blijf je oefenen op je eigen niveau.

typetuin-typecursus-love4kidz-6 typetuin-typecursus-love4kidz-2

Ik ben benieuwd. Lucas heeft een kleine concentratieboog en is snel afgeleid. Zeker als er veel dingen gebeuren op het computerscherm. Hierdoor vallen veel cursussen bij voorbaat al af. Het spelen van spelletjes en ontvangen van knipperende gadgets werkt bij Lucas niet. Wel heb ik gemerkt dat hij positief reageert op illustraties die zijn voortgang aangeven en dat de website vriendelijke kleuren heeft.

Typetuin oogt vriendelijk van opzet. Als je eenmaal ingelogt bent, zie je een zwevend eilandenrijk dat in zwart-wit gekleurd is, op het kasteel na. Van hieruit probeer je level by level alle eilanden kleur te geven en bloemen en plantjes toe te voegen. Dit zorgt bij zoonlief voor een positief gevoel. Niks moeten. Hij wil de eilanden groen en kleurrijk maken. Enthousiast begint hij dan ook met de introductiefilm. Waarna hij de eerste lesjes in level 1 gaat maken. Het verbaast me hoe snel hij het onder de knie heeft hoe z’n vingers te plaatsen en hoe het programma werkt. Op mijn vraag waar de opdrachten staan, zucht hij eens diep en antwoord dan: “heel logisch mam, bij level 1”. Dat level 1 in de illustratie staat en de rest van de categorieën in de sidebalk vind dan ook alleen ik niet handig. Razendsnel maakt hij zich het programma eigen.

typetuin-typecursus-love4kidz-5 typetuin-typecursus-love4kidz-4

Vanaf het moment dat zoonlief de cursus is begonnen, kruipt hij zelf achter de computer en maakt hij tijd voor z’n oefeningen. Z’n vorderingen gaan gestaag vooruit. Niet zo snel als bij mijn dochter. Maar eerlijk is eerlijk: zoon heeft er duidelijk veel meer lol en zin in dan dochter ooit had. Die vond het een vreselijk iets, dat ‘moeten typen’. Lucas vindt het een uitdaging om z’n tuintje groen te houden en dat hij dit kan bereiken door de oefeningen te doen, vindt hij prima. Z’n typesnelheid, fouten en vooruitgang krijg ik overigens netjes elke week in mijn mailbox. Compleet met een rapportkaart. Deze staan ook online in zijn profiel zodat je altijd een compleet overzicht houdt van de vorderingen, maar ook van de puntjes waar het nog niet zo goed gaat.

De niveaus zijn niet in cijfers uitgedrukt maar in kleuren: rood is het laagste en groen het hoogste niveau. Hierdoor kun je in een oogopslag zien waar je niveau zich bevindt en ook wat je er aan kan veranderen.

typetuin-typecursus-3

Om het toch voor alle kinderen interessant te houden, verdien je met elke opdracht binnen je level een aantal munten. Deze gaan in de geldzak en met de munten kun je aankopen doen om je prijzenkast te vullen. Het mooie is, dat dit je niet opgedrongen wordt. Je kan zelf beslissen of je dit leuk vindt of niet.

Handig vind ik de video’s hier krijg je nog eens extra uitleg over je houding, de positionering van de vingers en hoe de oefeningen werken. Zo blijf je altijd up to date. Een groot voordeel is dat de video’s niet voor elke les zitten, zodat je niet elke les weer door de video’s heen hoeft terwijl je ze al gezien hebt.

typetuin-typecursus-love4kidz-1

Typetuin | online cursus voor particulieren online vanaf €100,- | ook mogelijk met begeleiding | meer informatie vind je op Typetuin 

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: