VO here we come | Op zoek naar de juiste school

Alle mensen wat gaat de tijd snel. Dat vind ik als ik naar mijn jongste kijk die over 2 maanden zijn eerste stappen op de basisschool gaat zetten. Dat vind ik helemaal als ik dochterlief zie stoeien met haar scholengidsen. Zij gaat komend jaar naar het Voortgezet Onderwijs (VO). Spannende nieuwe ontwikkelingen.

Dat het spannend is om de juiste basisschool te kiezen daar ben ik al een jaartje of 8 mee bekend. Open dagen bezoeken, leraren spreken en door de wandelgangen struinen op zoek naar die ene school waarvan je denkt dat je kind er thuis zal zijn. Een hels karwei vond ik het toentertijd. Nu weet ik dat het een peuleschil is vergeleken met de zoektocht die 8 jaar later zal volgen: de juiste VO school.

vo-schooladvies-love4kidz-1

VO zoektocht is begonnen

In die zoektocht zijn we nu beland. Al vanaf de eerste schooldag in groep 8 wordt dochterlief, maar ook wij klaargestoomd voor de grote volgende stap. Informatie avonden vanuit de basisschool, oudergesprekken (is dochterlief hoogbegaafd of niet), schooladviesgesprekken (welke school vindt de basisschool goed voor dochter), rapport, cito, VO open dagen, VO open lesmiddagen en stapels schoolgidsen. Elke dag lijkt de papierstapel te groeien. Serieus? Ik wist niet eens dat onze gemeente zoveel scholen had. De ene nog mooier dan de ander. Je ziet bijna door de bomen het bos niet meer.

Wil je meer weten over hoogbegaafdheid?
Lees dan de blog van Lisette Schrijft over hoogbegaafdheid

Steeds vaker hoor ik mezelf verzuchtten: “Dat hadden wij vroeger niet hoor.” (oh, vreselijk). Zo ging ik er van uit dat de CITO in mei alles bepalend is voor je schooladvies, weet ik ondertussen dat deze adviesgesprekken in november plaatshebben en het niveau wordt bepaald door een leerlingvolgsysteem die de leerkachten vanaf groep 4 bijhouden. Wij hebben het advies al … ongeacht de uitslag van de CITO. We kunnen ook niet op de uitslag van de CITO wachten, want we moeten onze dochter al inschrijven in maart.

vo-schooladvies-love4kidz-3

Vanavond hebben man en ik maar eens orde geschept in de chaos van VO schoolgidsen en mogelijkheden. Door het voorlopige schooladvies vallen er sowieso een aantal scholen af (opluchting, 50 procent verdwijnt in de papierbak). Als alles ingepland staat, is een ding zeker: we hoeven niet bang te zijn dat we de komende maanden niks te doen hebben.

Hoewel ik het reuze spannend vind om deze stap te maken, is het ook ontzettend leuk om te zien hoe spannend en geweldig dochter het zelf vindt. Ze straalt bij het idee van de volgende stap. De Open Dagen gaan we met z’n allen bezoeken … maar de uiteindelijke keuze ligt bij haarzelf, net zo als mijn ouders mij de vrije keuze gaven. Ik duim ondertussen dat we (stiekem) op 1 lijn zitten; dochter en ik.

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: