Wandelroute Delft | Ontdek een stad door de ogen van een kind

Heb jij dat wel eens gedaan? Door de ogen van een kind naar een stad of dorp kijken? Wedden dat je dan onontdekte pareltjes aantreft waar je met je volwassenblik overheen had gekeken? Deze week nemen we Delft onder de ‘kinder loep’. Delft, de plek bij uitstek om geschiedenis te snuiven, in het heden te wandelen en in de toekomst te kijken. Ga je mee?

Mijn vader zegt altijd: “Pas als je door de ogen van een kind door je eigen dorp wandelt, zie je de mooiheid waar je als volwassene blind voor bent geworden”. Ik ben het helemaal met hem eens. Als je open staat om je te verwonderen over kleine dingen, zul je zien dat zelfs een saai stukje wereld een indrukwekkend paradijs kan zijn. Voor deze eerste kinderwandeling kiezen we voor Delft. Waarom? Omdat Delft voor zowel groot als klein indrukwekkend is, maar nog heel veel onbekende plekjes kent en te bekende plekken kent waar je als ‘groot mens’ overheen kijkt. Laten we de wandelschoenen aantrekken.

wandelroute delft kidsproof love4kidz

Wandeling | Delft binnenstad

1. Startpunt Botanische Tuin – TU Delft

Honderd jaar bestaat de Botanische Tuin van de TU Delft. Hiermee is ze de eerste en oudste technische botanische tuin van Nederland. Met meer dan 3000 nuttige planten onder glas en een minstens zo grote collectie in de buitentuin is de Botanische Tuin in Delft zeker de moeite van het bezichtigen waard. Je waant je even op een stilte plek, midden in de hectiek van alle dag. Voor kinderen vind je in de tuin een glijbaan en een uitkijktoren. Verder vervelen hoeft zeker niet, want ook het blotevoetenpad is een leuke activiteit. Kun jij aan je voeten voelen waar je precies op loopt? Hilariteit alom, want kriebelen doen sommige paadjes wel. Voor iedereen die tijdens de wandeling wat te doen wil hebben zijn er per leeftijdscategorie speurtochten uitgezet. Zo leer je al spelend een heleboel over de plantenwereld.

wandelroute delft kidsproof love4kidz

Speelhut met glijbaan in de Botanische Tuin van TU Delft

wandelroute delft kidsproof love4kidz

Doe je mee met de speurtocht?

Tip: Kijk als je bij de middentuin bent gekomen eens omhoog. Hier vind je de oudste collegezaal van de TU. Zie je het kleine witte deurtje naast het raam? Dat kon de professor open doen om zijn mislukte proefjes buiten te zetten. Als een proefje te erg ging roken, stinken of borrelen werd het ‘hup’ buiten het gebouw gezet.

wandelroute delft kidsproof love4kidz

Oudste college zaal met het witte deurtje

2. Oostpoort

De Oostpoort is wellicht het bekendste stukje Delft op de kerken na. In 1400 werd hij gebouwd als stadspoort van Delft. Kijk eens om je heen om te zien hoeveel groter Delft is gegroeid in 600 jaar! De poort bestaat uit een landpoort en een waterpoort die met elkaar verbonden zijn door de resten van de stadsmuur die vroeger rond Delft stond. In 1514 kwam de herkenbare witte ophaalbrug naast de Oostpoort te liggen. Samen vormen ze sindsdien een veel gefotografeerd plaatje. Door de brug op te halen, kon men vroeger de poort sluiten. Op de brug vind je twee plaquettes terug waarop de twee data staan: 1867 en 1903. In 1867 werd de brug vervangen voor een exemplaar van gietijzer. In 1903 werd deze weer vervangen voor een geklonken exemplaar. Toch heeft de brug zijn oorspronkelijke uiterlijk behouden. Zowel de poort als de brug zijn een rijksmonument.

wandelroute delft kidsproof love4kidz

Oostpoort met ophaalbrug in Delft

Weetje: Ben je een keer in Japan, bezoek dan themapark Huis ten Bosch. In dit park staat een replica van de Oostpoort en de ophaalbrug.

3. Something Extra

Verkleden, wat vinden kinderen leuker dan verkleden? Als volwassene ontgroei je die periode van ‘make believe’ uiteindelijk, of toch niet? Bij Something Extra gaan we even terug naar de kindertijd en dompelen we ons onder in de wereld van de kostuums en historie voor een fun fotoshoot.
Al bij binnenkomst kan je er niet omheen: hier kan je je verkleden en eventjes iemand anders zijn. Alles is mogelijk bij de dames van Something Extra. En ben je in Delft, dan verkleed je je natuurlijk als personage uit een schilderij van Johannes Vermeer.  Zo waan je je eventjes in het Delft van 1600. Naast het ‘Meisje met de Parel’, Het Melkmeisje’, ‘De brief lezende vrouw’ mag ‘Het Meisje met de Rode Hoed’ niet ontbreken en zijn deze kostuums aanwezig voor een prachtige foto. De zorg, aandacht en het enthousiasme van de dames van Something Extra is aanstekelijk. Deze fun fotoshoot is een ervaring om nooit te vergeten.

wandelroute delft kidsproof love4kidz

Verkleed als karakters uit schilderijen van Vermeer

wandelroute delft kidsproof love4kidz

Het meisje met de rode hoed – Johannes Vermeer bij Something Extra

wandelroute delft kidsproof love4kidz

De hele winkel van Something Extra is een grote etalage

4. Blauwe Hart

De wandeling vervolg je naar het centrum van Delft waar we stil staan bij het Blauwe Hart, een kunstwerk van Marcel Smink. Als volwassene loop je hier gemakkelijk voorbij: “Oh, daar ligt een blauw hart”. Mijn kinderen zagen het hart anders en vroegen waarom het daar lag. Nieuwsgierig zochten we het op en wat schetste onze verbazing. Dat hart ligt daar helemaal niet zomaar en alleen voor de toeristen. Het is daar met een idee neergelegd. Smink maakte het hart in opdracht van Delft en het ligt in het hart van de stad. Het is als het ware de middenstip. Daarom is het een hart. De kleur staat voor Delfts blauw. De kleur waar Delft bekend om is geworden. Toch is het geen typisch Delfts blauw hart (porselein met blauwe tekeningen). De constructie verwijst echter naar de TU. Deze universiteit staat bekend om zijn baanbrekende ontwikkelingen wereldwijd. Door het hart ’s avonds van binnenuit te verlichten ontstaat het idee van glas-in-lood. Dit verwijst weer naar de kerken in Delft. Zo zie je maar weer, het hart heeft een verhaal.

wandelroute delft kidsproof love4kidz

Blauwe Hart op het keerlus voor bussen op de Oude Langendijk

Tip: Las een fotomomentje in bij het Blauwe Hart. De kleur zorgt voor een mooi en herkenbaar beeld.

5. Nieuwe Kerk

Sta je bij het Blauwe Hart kijk dan even naar rechts. Hier torent de Nieuwe Kerk boven je uit. De kerktoren is 108,5 meter hoog en hiermee – op de Dom in Utrecht na – de hoogste kerktoren van Nederland. In deze kerk ligt het praalgraf van Willem van Oranje. Ook de grafkelder van het koninklijk huis is gevestigd in de Nieuwe Kerk. Omdat de Nieuwe kerk de tweede kerk van Delft was, kreeg hij de naam ‘nieuwe’. Maar met z’n 700 jaar (gebouwd in 1381) is het bepaalt geen jonkie.

wandelroute delft kidsproof love4kidz

De tweede hoogste toren van Nederland is van de Nieuwe Kerk

6. De Markt

Wandelend over de Markt kom je langs typisch Delftse winkeltjes. Zo vind je een kaasboer, cafeetjes en diverse winkeltjes voor toeristen waar de klompen, tulpen en het Delfts Blauw niet mag ontbreken. Tegenover de Nieuwe Kerk staat het stadhuis. Dit stadhuis is gebouwd in 1618, maar al sinds 1200 staat op deze plek een stadhuis. Hier lopen we langs om naar onze volgende stop te gaan.

wandelroute delft kidsproof love4kidz

Toeristische winkel op De Markt

wandelroute delft kidsproof love4kidz

Een echte kaaswinkel op De Markt

7. Bakker Suikerbuik

Eventjes uitrusten met kinderen doe je bij het gezellige Bakker Suikerbuik. Niet alleen kun je hier ontzettend lekkere taartjes, hapjes en lunches krijgen. Ook hebben ze gedacht aan de kleintjes. Achter in de gezellige zaak hebben ze een heuse speelruimte voor kinderen. Even helemaal afgezonderd kunnen ze naar hartelust spelen in hun eigen ruimte. Zo hoeven ouders zich geen zorgen te maken of andere klanten gestoord worden in hun rust. Door de ramen kun je vanaf je eigen plekje je kinderen in de gaten houden. Een ideale plek om echt even uit te rusten en te genieten van een versnapering.

wandelroute delft kidsproof love4kidz

Bakker Suikerbuik heeft een suikerzoet entree

wandelroute delft kidsproof love4kidz

Kinderplek bij Bakker Suikerbuik krijgt een 10

wandelroute delft kidsproof love4kidz

Bakker Suikerbuik te Delft

Tip: Het rabarbercrumble taartje van Bakker Suikerbuik is echt een aanrader!

8. Atelier Indrukwekkend

Na een kopje thee of koffie met iets lekkers vervolgen we onze weg door het centrum van delft. Midden in het oude centrum van Delft aan het Achterom 94 bevindt zich Atelier Indrukwekkend. Een open plek waar je kennis kan maken met grafische technieken als: etsen, zeefdruk en linosnede. In de drukkerij krijg je met heel veel enthousiasme informatie over de diverse druktechnieken en kan je ze ook zelf uitproberen. Een echt pareltje in de stad waar je even helemaal creatief ‘los’ kan gaan. Zeker een prachtige plek voor kinderen om te ontdekken wat je allemaal met je handen kan maken en hoe je het uiteindelijk op een papier ‘gedrukt’ krijgt. Atelier Indrukwekkend organiseert kinderworkshops en kinderfeestjes onder de titel Druk-te-makers‘. Kinderen krijgen in 2,5 uur een kijkje in de keuken van de drukkerij en gaan ook zelf aan de slag met een van de druktechnieken en nemen ze uiteindelijk hun eigen ‘kunstwerk’ mee naar huis.

wandelroute delft kidsproof love4kidz

Atelier Indrukwekkend voor leuke workshops en feestjes

wandelroute delft kidsproof love4kidz

Zeefdrukken van je eigen tas is een workshop voor volwassenen en kinderen

 

9. Bibliotheek DOK Delft

Ook de bibliotheek van Delft aan het Vesteplein verdient een vermelding in de wandeling. Niet een eerste keuze als je een wandeling uit zet, maar de DOK verdient een ere vermelding in deze lijst. Naast dat het enige normale in deze bibliotheek is dat je er – net als bij alle andere bibliotheken – boeken kan lenen en lezen. Verder is Bibliotheek DOK overal bovengemiddeld en een absoluut het bezoeken waard. Zelfs als je geen boeken wilt lezen. Je vindt er namelijk naast het lees-leen-gedeelte ook een gezellig plek om koffie en thee te nuttigen. Je kan er heerlijk rustig werken of leren in speciaal daarvoor gecreëerde plekken. Daarnaast bevindt zich op de 1e verdieping de pop-up-store Be Funky Fashion. Hier wordt kleding gerecycled  en gepimpt tot hippe designs en accessoires. Be Funky Fashion geeft vrouwen die moeite hebben weer tot de arbeidsmarkt toe te treden een opening. Ik werd er verliefd op een prachtige gerecyclede meditatiekussen.

wandelroute delft kidsproof love4kidz

pop up store Be Funky Fashion in Bibliotheek DOK

wandelroute delft kidsproof love4kidz

Gerecyclede meditatiekussens van Be Funky Fashion

Maar het allermooist in de bibliotheek is de kinderafdeling. Hier waan je je helemaal kind en wandel je als het ware van verhaal naar verhaal zonder een boek open te slaan. Zo hebben ze een speciale plek voor de allerkleinsten (tot 6 jaar) waar je je eigen boekjes gemakkelijk kan vinden. Hier waan je je in een onderzee wereld met een lekker tapijt, banken en tijdens de voorleesochtenden zelfs lekkere kussens om op te zitten, liggen en te hangen. Verder vind je in op de kinderafdeling een zitplek voor ouders waar je even wat kan drinken en eten. Heb je voorleesplekjes, zelflees plekken en zelfs een eigen stripafdeling om te chillen. Oh, en wil je borstvoeding geven dan kan dat ook in een van de diepe banken. Zelfs leren dansen op een boek kan je bij DOK leren. Een inspirerende plek voor zowel grote als kleine mensen.

wandelroute delft kidsproof love4kidz

De afdeling voor de kleintjes met onderwater thema in DOK

wandelroute delft kidsproof love4kidz

Voorlezen, plaatjes kijken en heerlijk genieten … Het mag allemaal bij DOK

wandelroute delft kidsproof love4kidz

Niet alleen leeshoekjes, maar ook hoekjes die je uitdagen met letters

wandelroute delft kidsproof love4kidz

Lekkere leeshoekjes in DOK nodigen uit tot lezen en relaxen

8. Moeke

Tijd voor een hapje eten? Dan lopen we dwars door het winkelcentrum. Via een nieuw stukje Delft wandel je ongemerkt het oude centrum binnen. Vergeet niet om omhoog te kijken naar de verschillende gevels die je ziet. Al om je heen kijkend, wandel je heel eenvoudig naar Moeke aan de Beestenmarkt. Het gezellige restaurant staat bekend om z’n ‘alles kan, alles mag’ mentaliteit, waar gezelligheid voorop staat. De sfeer is uitnodigend zowel in het restaurant als op het terras. Via grote ramen kan je in de keuken kijken wat zeker bij kinderen tot de verbeelding spreekt. Zo zie je je lunch klaar gemaakt worden. En wat voor lunch is dat! Vraag bij Moeke zeker naar hun specialiteiten: kaassoep, huisgemaakte kaaskroket en de heerlijke Moeke Burger. Ook ideaal om je diner te nuttigen en voor de kleintjes hebben ze een keuze uit kindermenu’s.

wandelroute delft kidsproof love4kidz

Moeke, Beestenmarkt Delft

wandelroute delft kidsproof love4kidz

Alle specialiteiten van Moeke op een plankje. Overheerlijk

wandelroute delft kidsproof love4kidz

Een creatief interieur nodigt uit tot kijken. “Ik zie, Ik zie wat jij niet ziet …” doe je mee?

* Deze leuke stadswandeling is geoganiseerd door Bloei – Delft voor ouder en kind. Hier vind je naast deze leuke tips nog honderden andere tips die je verblijf in Delft extra leuk maken. Kleine en grote pareltjes die het ontdekken waard zijn. *

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

3 Responses to "Wandelroute Delft | Ontdek een stad door de ogen van een kind"

 1. Mamabloggers bezoeken Delftse pareltjes tijdens Bloggerstour Delft says:

  […] Wandelroute Delft | Ontdek een stad door de ogen van een kind – geschreven door Marieska van Love4kidz […]

 2. Marieska says:

  Dank voor je lieve berichtje Rory. Zeker een goed plan om in/na de zomer contact te hebben 🙂

 3. Rory says:

  Mooi gezegd van je vader. Het is zó waar! En wat een waanzinnig mooie foto van jullie in klederdracht. Serieus. Het lijkt gewoon alsof het bij jullie past. Ik moest de laatste tijd weer aan je denken. Ik vlog inmiddels met enige regelmaat voor onze lokale krant. Nu even chaotisch druk maar ergens in / na de zomer weer eens contact hebben?
  Rory onlangs geplaatst…Wanneer laat je jouw kind los? Iets met beschermd opvoedenMy Profile

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: