Welke Speeldate moeder ben jij?

Speeldate moeders wie kent ze niet? Iedereen die kinderen heeft, is er zelf een en komt ze wekelijks tegen. Ik verdeelde ze in 5 categorieën en vraag me af, welke speeldate moeder ben jij?

Ze zijn er in vele soorten en maten de speeldate moeders. Net als de schoolpleinmoeders vind je ze – zeker vanaf de basisschoolleeftijd – rondom jou en je kind. En eerlijk is eerlijk: je bent er zelf ook eentje. Omdat ik na elf jaar moederschap heel veel verschillende speeldate moeders heb ontmoet, vond ik het wel eens tijd worden voor een lekker ‘met-z’n-allen-over-een-kam-scheren-momentje’ en verdeel ik ALLE mama’s van spelende kinderen onder in 5 categorieën. Lekker overzichtelijk. Laat je me weten welke mama jij denkt te zijn of welke ik absoluut moet toevoegen?

love4kidz-loedermoeder-speeldate-moeder

 1. Loedermoeder


  Sinds het Loedermoeder Event georganiseerd door opper Loedermoeders: Pauline, Melissa en Sharon van Loedermoeder.nl weet ik het zeker: ik ben 100% een Loedermoeder. Of te wel: een moeder die niet perfect is. Eentje die haar kind een iPad geeft als ze even geen zin heeft in ‘leuk doen’. Eentje die een koptelefoon opzet als ze weer eens tekeer gaan tegen elkaar. Zo’n moeder die met regen de regenlaarzen vergeet of  hun haar niet gekamd heeft. Erg? Nee, vind ik niet. Eerlijk, dat wel. Kom op: die plaatjes op Social Media. Die heel mooie serene plaatjes, dat kan toch niet? Ik begin mijn openingspraatje met een speelmoeder die haar kind komt halen altijd met: “Let niet op de troep”. Eerlijk? ik ruim 1 keer per dag op. Als de kinderen op bed liggen. Eerder heeft geen zin en ik heb er ook gewoon geen zin in.

  Zijn mijn kinderen dan onopgevoede tirannetjes of onuitstaanbare aandachtszoekers? Volgens de mensen om me heen niet. Wat ze wel kunnen, is zichzelf vermaken. Dit leidt tot hilarische activiteiten van – voornamelijk de jongens in huis. Zo hebben we een wip van een oude autoband en worden alle apparaten die het niet meer doen met precisie uit elkaar gesloopt en hergebruikt in knutselwerkjes (waar ik overigens niets mee te maken heb).

 2. De Energieke moeder


  Elke ochtend is het hetzelfde liedje: ik ren achter de tijd aan. Het maakt helemaal niet uit hoe laat ik op sta, het moment dat ik achteloos op mijn horloge kijk, schrik ik van de tijd die ik plotseling niet meer lijk te hebben. Hoe kan dat nou, zojuist had ik nog tijd voor een boterham en een kopje thee en nu ben ik al zeker 5 minuten te laat om überhaupt de schoolbel te halen. Rennen, rennen, rennen om er onderweg achter te komen dat zoonlief z’n schooltas nog in de gang staat: “Ja, jij zegt niet dat ik die moet meenemen”, moppert hij stellig terwijl ik het schoolplein op rennend merk dat mijn jongste z’n haren niet eens zijn gekamd. “Aahhh het gaat zo’n dag worden”. Eerlijk? Een dag als alle anderen.

  Nee, dan de Energieke moeder. Je kent haar vast wel, de moeder die bruist van de energie, de tijd en de ideeën: zwemles, pianles, hockey, tennis, kinderfeestje, koekjes bakken, nieuw recept proberen en de lunch klaarmaken. Niets is te veel voor deze energybomb. Ik weet zeker dat ze een kei is in time management. Een dubbele afspraak zal haar niet overkomen. Haar week is strak gepland en loopt als een gestroomlijnde motor.  En ziet ze er altijd uit om door een ringetje te halen. Zelfs aan een weekelijks me-time-momentje komt ze nog met gemak toe. Hoe!!

  Heel eenvoudig: planning en je daar aan houden. Niet lummelen als het niet in de agenda staat, maar lijstjes afwerken zonder er van af te wijken. Hierdoor hou je ‘geplande’ tijd over om spontaan iets of juist niets te doen. Plannen blijft het antwoord: of 2 potten koffie en een blikje Red Bull.

 3. Zen moeder


  Ken je dat, je staat in de speeltuin en je denkt alles onder controle te hebben. De kinderen weten wat wel en wat niet mag en je bent bijna in staat om relaxed achter over te gaan zitten om te genieten van een zonnestraaltje terwijl je kindjes zich vermaken. Het is bijna een perfecte dag. Bijna, want opeens hoor je gegil. Je schrikt op en je kijkt naar waar het geluid vandaan komt. Je ziet zoonlief in paniek op je afrennen terwijl dochter schreeuwend op de grond blijft liggen.Hoewel je kalm probeert te blijven, voel je toch de adrenaline door je aderen stromen. Je begint te zweten en rent naar je dochter. Je handen trillen terwijl je naast haar op de grond gaat zitten. “wat is er gebeurd, lieverd”, je wil het rustig vragen, maar de zin klinkt veel harder en paniekeriger. Totaal a-relaxed probeer je te helpen.

  Dan is daar: de Zen-mama. Zen-mama is de moeder die opduikt daar waar de paniek in slaat. Als een wolk van rust daalt ze neer op de paniek situatie en met een kalme stem en vol vertrouwen stelt ze je gerust en neemt ze handelingen over. Als vanzelf neem je haar rust over en voel je je weer iets ontspannender en voel je vertrouwen en hoop op een goede afloop toenemen en besluit je een zen-mama te worden.

  Kan, maar daarvoor moet je wel een ingebakken gevoel voor rust, overzicht en vertrouwen hebben. Adrenaline moeten bij jou niet zorgen voor een paniek-piek, maar voor een ‘dat varkentje gaan we even wassen’ mentaliteit, gecombineerd met een haast meditatieve manier van communiceren. Dat of een valiumpje op z’n tijd.

 4. Heb-je-het-al-gehoord moeder

  “Als je morgen mee gaat naar Monkey Town dan komen we haar zeker tegen. Heb je haar nog niet gezien? Ze heeft een nieuwe vriend en die mag gelijk met de kinderen mee. Nou, dat geloof je toch niet?”. “En die moeder van dat jongetje uit groep 3, je weet wel die van de te korte bloesjes en te hoge hakken? Nou, die heeft dus een oogje op de leraar uit groep 5”. Eerlijk is eerlijk, soms heb ik ze echt nodig: de Heb-je-het-al-gehoord moeder. Gewoon omdat ze je eventjes wegtrekken uit de sleur van alle dag en je vermaakt met haar sappige verhalen en smeuïge roddels. Je kan je half uurtje Goede Tijden, Slecht Tijden wel overslaan met een Heb-je-het-al-gehoord moeder in de buurt. Je blijft vermakelijk op de hoogte van alle ins and outs. De ideale speeldate moeder om tijdens het spelen te blijven hangen met een kopje thee en een tas vol ‘roddels’.

  Natuurlijk hebben we allemaal wel ergens een heb-je-het-al-gehoord moeder in ons. Welke vrouw is onbekend met het vertellen van een beetje gossip? Het maakt een saaie dag een beetje interessanter. Pas wel op dat je niet in de valkuil van de die hard heb-je-het-al-gehoord moeder trapt. Want het aanhoren van een roddel is iets heel anders, dan het actief mee roddelen. Dit kan altijd tegen je gebruikt worden, waardoor je opeens – ongewild – de titel heb-je-het-al-gehoord moeder krijgt. Not cool!

 5. creatieve moeder

  Mijn toiletdeur hangt vol met knutselwerkjes van mijn kinderen. Super trotse werkjes die mama natuurlijk tot het einde der tijden bewaart. Echter zijn dit veelal knutselwerkjes van school. Want hoewel de knutselkast helemaal vol staat met coole, hippe, verantwoorde en onverantwoorde vrolijk gekleurde knutselspullen. Zit die kast meestal helemaal dicht. Hier en daar een uitspatting van pure creativiteit daar gelaten. Ik heb echt mijn best gedaan om – zeker met de eerste – haar creativiteit te ontwikkelen door te schilderen, kleien, knutselen, tekenen un so weiter. Ze pikten het alle drie gewoon niet echt op. Hoewel alle drie de kinderen aardig kunnen tekenen, blijft het daar ook bij en ik wil zo graag dat ze van niks, iets kunnen en willen maken.

  Nee, dan de creatieve-moeder. Zij weet me op magische wijze in no time een slechte moeder te voelen. Haar facebook en instagram staat vol met creatieve uitspattingen met haar kroost. Ze staat bol van de ideeën en maakt zich niet druk over tijd of eigen planning, vieze vingers en vies meubilair. Haar plannen zorgen voor een jaloers onderbuikgevoel omdat niet alleen haar ideeën geweldig zijn, haar kinderen zien er ook uit als gelukkige pipi langkousjes die enthousiast hun ongelimiteerde creativiteit tonen aan alle nitwits onder ons.

  Een natuurlijke creatieve moeder zal je waarschijnlijk nooit worden als het er niet in zit, maar doe een worp naar de titel door creatieve ideetjes te zoeken in wat jij wel interessant vindt en mogelijk acht te maken. Pinterest en Instagram kunnen hier goede handvatten voor zijn. Immers beter goed gejat dan slecht verzonnen.

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

6 Responses to "Welke Speeldate moeder ben jij?"

 1. Leestips: Juni 2016 - Mamaliefde says:

  […] vanzelf wel zullen komen als ze een beetje vriendinnetjes heeft gemaakt op de basisschool. Marieska schreef een artikel over verschillende types; ideaal kan ik alvast kijken naar wat mij aanspreekt […]

 2. The Club viert vriendschappen tussen vrouwen - Winactie | Love4kidz says:

  […] je verschillende soorten moeders hebt, kon je bijvoorbeeld lezen in mijn blog over de diverse speeldatemoeders. Ik ben met recht een trotse Loedermoeder, maar er zijn nog heel veel andere moeders die op hun […]

 3. diana jansen says:

  ik ben een loedermoeder !

 4. Marguerita says:

  Ik ben alles behalve de Zen-moeder… Oh en eigenlijk ook geen creatieve moeder, want de kinderen knutselen veel, maar ik help niet mee ofzo…
  Marguerita onlangs geplaatst…Loedermoedermomentje: het stoepkrijtkapselMy Profile

 5. Dewi says:

  Ik ben vanalles wat! Neig meest naar Loedermoeder. Heerlijk herkenbaar!

 6. Merel says:

  Volgens mij ben ik een rare combinatie van 1 en 2 haha. Of misschien wel nummer 1 met de hoop ooit 2 te worden? Vraag het mijn oudste maar niet, die is te eerlijk 😉

  Maar inderdaad allemaal herkenbaar!
  Merel onlangs geplaatst…‘Als we later grote mevrouwen zijn…’My Profile

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: