Wereld Toiletdag | Als hygiëne niet vanzelfsprekend is

[Sponsored] Vandaag is het Wereld Toiletdag. Een dag waarop we met z’n allen even stil zouden moeten staan dat hygiëne niet voor elk kind vanzelfsprekend is. Wereldwijd leven 2,5 miljard mensen onder slechte hygiënische omstandigheden en sterven er jaarlijks 800.000 jongen kinderen aan diarree. Dat zijn cijfers waar je naar van wordt. Helemaal als je weet hoe ‘simpel’ het te verhelpen is.

wereldtoiletdag-edet-love4kidz-3

Sinds 2 juni 2007 leeft mijn gezin onder strikte hygiënische regels. Die dag werd mijn oudste zoon geboren en bleek hij een zeldzame immunologische afwijking te hebben. Simpel gezegd: Zoonlief heeft te weinig afweer tegen bacteriën. Dit betekent dat hoe schoner zijn omgeving is, hoe minder kans hij heeft om ziek te worden.

MG_4723-e1428094170106

Vanaf die dag begrijp ik als geen ander dat hygiëne niet iets is dat je zomaar even doet, maar dat het letterlijk levens kan redden. Diarree mag dan voor ons een vervelende aandoening zijn, als je niet beschikt over de juiste afweer en de juiste omgeving, dan kan diarree een dodelijke ziekte worden. Zoonlief is gezegend met het feit dat hij in de Westerse wereld ter wereld kwam, was dit de Sahara of Zuid-Azië geweest, dan had hij geen kans op overleven gehad. Door de grote besmettelijkheid is diarree in deze landen nog steeds doodsoorzaak nummer 1 voor kindjes tot 5 jaar. Dit, terwijl de oplossing zo eenvoudig is: schoon drinkwater, zeep, toiletten en voorlichting!

Schermafbeelding 2015-11-19 om 14.34.14

Daarom steun ik met heel mijn hart de Wereld Toiletdag. Door te laten zien dat aandacht voor hygiëne heel belangrijk is. Zoonlief moet na alle handelingen die hij doet, zijn handen wassen. Gelukkig kunnen gezonde kinderen met veel minder wassen toe, MAAR het belang van handen wassen na het toiletgebruik is zo belangrijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor degene naast je. Hiermee voorkom je besmetting van bacteriën. Wist je dat niet de wc-pot en de bril een broedplaats voor bacteriën is, maar de andere items zoals: de kraan, het lichtknopje en de deurklink. Samen met zoonlief hebben we een heel handen was ritueel in het leven geroepen, inclusief handen was liedje.

Op muziek van ‘Vader Jacob’
Handen wassen, handen wassen
Helemaal schoon, helemaal schoon
Dat zal lekker fris zijn, Dat zal lekker fris zijn
Helemaal schoon, helemaal schoon

Schermafbeelding 2015-11-19 om 14.34.27

Daarnaast is het gebruik van toiletpapier ook heel belangrijk. Bij een kinderhuidje is een zacht en sterk toiletpapier belangrijk. Deze huid is nog teer kan gemakkelijk beschadigd raken, waardoor besmetting veroorzaakt. Door de billen na het afvegen na te vegen met vochtig toiletpapier zijn ze nog schoner en voelen ze fris aan.

Wereldtoiletdag-edet-love4kidz-1

Wist je dat toiletpapier pas in de 18e eeuw is uitgevonden? Tot die tijd veegden ze hun billen af met de hand, een spons of een lap. Zelfs de krant werd voor afvegen gebruikt. In 1857 vond de Amerikaanse Joseph Geyetti het toiletpapier uit. Je kreeg 500 losse velletjes voor 50 dollarcent. Een fortuin in die tijd. Nadat mensen leerden over het belang van hygiene, kwam het wc-papier in opmars. In 1956 verscheen het merk Edet op de markt. Zij ontwikkelden naast gewoon toiletpapier een heel breed assortiment om uit te kiezen. Naast het gewone toiletpapier met 3- en 4-lagen, heb je ook rollen voorzien van amandelmelk en zuiver komkommerextract of extra lange rollen, waar twee keer zoveel papier op zit. Daarnaast heeft Edet ook vochtig toiletpapier in drie varianten. Voor een fris en schoon gevoel.

wereldtoiletdag-edet-love4kidz-4

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: