Zelf maken | Recept voor gezonde(re) kruidnoten

Sinterklaastijd is de tijd om je vol te stoppen met kruidnoten, taai-taai, speculaas, pepernoten, marsepein en chocolade. De winkels liggen er vol van. In elke Sint liedje komt een lekkernij voorbij en zelfs op het cadeaupapier staan kruidnoten en chocoladeletters. Er om heen kunnen we niet, maar het kan wel iets gezonder. Vandaar dat we je hierbij een recept voor gezonde(re) kruidnoten geven. Voor een heerlijk avondje.

Sinterklaas…we kunnen er niet omheen. Als moeder van 2 jongens van bijna 3 en 6 jaar en dan heb je geen Zwarte Pieten discussie nodig om er ongeveer elk uur aan herinnert te worden dat Sint en zijn Pieten toch echt weer in Nederland zijn. Verlanglijstjes worden aangevuld en toch weer gewijzigd, er wordt veel gezongen deze dagen en wat is nou eigenlijk de juiste tactiek voor het zetten van je schoen? Mike neemt het zekere voor het onzekere: ‘ik zet m’n schoentje vanavond toch nog maar een keer mama, misschien is er wel een Piet in de buurt’, gevolgd door een overtuigende vertolking van ‘Zie ginds komt de stoomboot’ voor de kachel.

Ik vind het een heerlijke tijd. De spanning bij de kindjes, de liedjes, het kopen van de cadeautjes, het schrijven van de gedichten en…al het lekkers…want, oh, wat kan ik genieten van banketstaaf, gevuld speculaas, marsepein en taai taai. En ook de kruidnoten gaan erin als koek!

Sinds enige tijd ben ik bezig met gezonde voeding en heb ik een tijdje suikervrij gegeten. Dit was een openbaring voor me: hoe fijn kan je je voelen op het moment dat er geen suikers meer in je lichaam zitten! Geen hoofdpijn meer, een helderder hoofd en meer energie. Dit jaar lukt het mij dus wel om heel wat minder van al dat lekkers te nemen, maar hoe doe je dat met je kinderen?

Mijn kinderen al dat lekkers volledig onthouden vind ik geen optie. Maar mijn kinderen vol stoppen met al dat ongezonde spul ook niet. Ik heb inmiddels wat trucjes bedacht om zo weinig mogelijk taaitaai en pepernoten in huis te hebben. Zo ga ik in deze tijd alleen boodschappen doen als de jongens op school en peuterspeelzaal zijn en ik heb aan de opa’s en oma’s gevraagd geen snoepgoed te kopen. Voorheen zette ik ook schaaltjes met pepernoten op tafel met als gevolg dat ikzelf en de kinderen een hele dag liepen te snaaien, inmiddels durf ik wel toe te geven dat dit eigenlijk een enorm slecht idee was!

gezondere-kruidnoten-2

Het zijn maar kleine veranderingen, maar toch scheelt het. En als ze uit school komen krijgen ze lekker een bakje kruidnootjes van me. Gelukkig zijn ze ook dol op mandarijnen, de enige gezonde snack die met Sinterklaas geassocieerd wordt!

Wat ook een optie is om op een gezondere manier zelf je pepernoten te bakken. Erg eenvoudig en vooral ook gezellig om samen te doen. En tijdens het kneden, rollen en bakken zing je natuurlijk met z’n allen luidkeels alle Sint-klassiekers!

Recept voor gezonde(re) kruidnoten

Wat heb je nodig

 • 250 gr boekweit meel
 • 100 gr zachte roomboter
 • 100 gr oerzoet
 • 1 eetlepel speculaaskruiden
 • 1 theelepel kaneel
 • Flinke snuf zeezout
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 1 dadel
 • 1 ei
 • Bakpapier
 • Wil je nog een stap gezonder? Gebruik dan kokosbloemsuiker in plaats van oerzoet.

Bereidingswijze:

Verwarm de (hetelucht) oven voor op 160 graden. Doe alle ingrediënten in een kom en maak er een soepel deeg van. Is het wat droog, voeg dan een eetlepel water of amandelmelk toe. Draai kleine balletjes van het deeg. Leg ze op het bakpapier en bak de pepernoten in 15-17 minuten gaar en laat afkoelen zodat ze hard worden.

Wij hebben de pepernoten gemaakt en het commentaar van Mike tijdens het balletjes rollen: “eigenlijk is het net alsof ik in de zandbak zit te spelen, daar krijg ik ook vieze, bruine vingers van!” Succes verzekerd moeders, want welk kind houdt er nou niet van in de zandbak spelen?!

gezondere-kruidnoten-1

gezondere-kruidnoten-3

Gezond Slank en Happy

Graag stel ik me even aan jullie voor; mijn naam is Irene den Hollander. Ik ben 37 jaar en moeder van Mike (5 jaar) en Dean (bijna 3 jaar). Twee stoere binken waar ik het grootste deel van mijn tijd met veel liefde aan besteed! Verder houd ik me bezig met gezonde voeding. Wat doet dit met je? Hoe lastig is het om zo gezond mogelijk te leven en hoe houd je dit ook leuk? Koken is dus iets wat ik graag doe en ik houd er erg van met ons gezin gezellige uitstapjes te maken, maar ook om heerlijk thuis te zijn met z’n vieren en een goed boek lezen of spannende series te kijken.

Op mijn Facebookpagina Gezond Slank en Happy staan inmiddels heel veel recepten. Naast toetjes en lekkernijen vind je er ook heerlijke salades, hoofdgerechten en smoothies. Leuk om eens rond te kijken en ideeën op te doen!

Zin om eens lekker te genieten van andere pepernoten? De meiden van GirlTalk hebben een leuke video opgenomen waarin ze diverse smaken pepernoten testen.

written by

The author didn‘t add any Information to his profile yet.
Related Posts

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: