Zomervakantie Activiteiten Kalender | Oorlogsmuseum Overloon

Deze Zomervakantie Activiteiten Kalender staat in het teken van Oorlogsmuseum Overloon. Een Oorlogsmuseum dat niet alleen de Tweede Wereldoorlog laat zien vanuit militair perspectief, maar die niet vergeet dat er een mens achter of voor de machine staat. Een thema dat – helaas – nog steeds actueel is. Opdat wij niet vergeten.

Tijdens de Tweede Wereld Oorlog werd er in Noord Limburg hard gevochten. Overloon bevond zich in 1944 in het middelpunt van zware gevechten. Hier vond dan ook de grootste tankslag plaats uit de Nederlandse geschiedenis. Gelijk na het eind van de oorlog bouwden ze op het slagveld het Oorlogsmuseum. Opdat mensen nooit mochten vergeten.

Archief

Tegenwoordig is het Oorlogsmuseum uitgegroeid tot een geweldig groot archief en tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog. Het Oorlogsmuseum Overloon geeft de mensen achter de oorlog: de slachtoffers, de soldaten, de vijand en alle onschuldigen een gezicht en stem.
Daarnaast is het een geweldig pakhuis van diverse oorlogsattributen met een van de grootste verzamelingen tanks en oorlogs-voertuigen. Door beide tentoonstellingen los van elkaar te presenteren geef je iedereen de mogelijkheid om het verleden op eigen wijze te leren kennen. Neem gerust een dag de tijd voor dit museum. Je komt ogen en oren te kort. Indrukwekkend.

zomeractiviteiten-oorlogsmuseum-love4kidz-2

Zomervakantie Kalender

Koloniale Oorlog 1945-1949 | Gewenst en ongewenst in beeld | t/m 31 augustus 2016

De tentoonstelling toont persberichten over de koloniale oorlog die de Nederlandse regering in de jaren veertig uit de media hield en oorlogsfoto’s die de Nederlandse bevolking juist wel te zien kreeg. Na een lange tijd van stilzwijgen is er de laatste jaren meer aandacht voor wederzijds geweld tussen het Nederlandse leger en de Indonesische strijders. Ook is er ruimte om de rol van de Nederlandse overheid in de propagandavoering van de jaren veertig en vijftig te belichten.

Vrouwen in Oorlogstijd | t/m 31 december 2016

Het bijzondere aan de expositie is dat de foto’s van de tentoonstelling gemaakt zijn in het Oorlogsmuseum. Modellen, visagistes en leden van de amateur-fotoclub CPG uit Eindhoven verzamelden zich in het museum voor een bijzondere fotosessie. Het resultaat; negentien oogverblindende foto’s bij de ingang naar de grote militaire hal.

Collectie Militair Materieel | Permanent

In de grote hal van het museum staan altijd tenminste 150 voer-, vaar- en vliegtuigen opgesteld. Het merendeel daarvan is gebruikt geweest in de Tweede Wereldoorlog. Dit materieel werd vanaf 1945 bij elkaar gebracht, allereerst met voertuigen en kanonnen die achterbleven op het slagveld van Overloon. Daarna groeide de collectie voortdurend.

zomeractiviteiten-oorlogsmuseum-overloon-love4kidz-5

zomeractiviteiten-oorlogsmuseum-overloon-love4kidz-6

1000 bommen en granaten | Permanent

De munitieverzameling van Ben Junier behoort zonder twijfel tot één van Europa’s meest exclusieve militaire verzamelingen.

Het uur U, de fotodienst van de BS | Vaste tentoonstelling 

In deze staan de lang verloren gewaande foto’s van een groep fotografen tijdens het laatste bezettingsjaar centraal. Ondanks het verbod om buiten foto’s te maken, maakten amateurfotografen en professionele fotografen in deze periode 1300 foto’s. De beelden geven een indruk van het leven in de Randstad in het laatste bezettingsjaar, met thema’s als de Hongerwinter de Duitse verdedigingswerken, de bevrijding en de daarop volgende represaillemaatregelen. Een deel van de foto’s verscheen in 1946 in het boek Het uur “U”, maar bleek daarna verdwenen.

De aanloop naar D-Day | Permanent

Bij de ingang naar de militaire hal tref je een grote glazen pui met daarop striptekeningen van Teun Berserik. Het tafereel van 20 meter lang en 5 meter hoog toont de voorbereidingen rondom D-day. Het geheel sluit aan op de collectie van het museum, waar ook een grote hoeveelheid bevrijdingsmateriaal wordt vertoond. De tekening is gemaakt in de stijl waarmee tekenaar Hergé indertijd de verhalen van Kuifje tekende.

liefdevoorlimburg-oorlogsmuseumoverloon-1

Oorlogsmuseum Overloon | Museumpark 1 | 5825 AM Overloon | Oorlogsmuseum.nl

 

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Liefde voor Limburg

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

2 Responses to "Zomervakantie Activiteiten Kalender | Oorlogsmuseum Overloon"

  1. Louwman Museum | Ontdek de reis van de automobiel | Uittip | Love4kidz says:

    […] Andere museum tips? Wat dacht je van het Oorlogsmuseum Overloon […]

  2. Annelies Frijters says:

    Indrukwekkend.

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: