Zoomer het robotvriendje

Je kan er bijna niet meer omheen met de komst van het robotspeelgoed, komt ook een nieuwe manier van spelen. Een tijdje hebben we Zoomer te logeren gehad. Dit hondje is een robot dat je van alles kunt leren. Wat vinden kinderen hier nu eigenlijk van?

De reclame werkt als een magneet bij ons in huis. Het filmpje waarin Zoomer de robothond vrolijk rond rijdt is een echte hit. Dit hondje (hoewel 80 euro) moeten en zullen ze hebben. Dus op het lijstje van Sinterklaas prijkte Zoomer met hoofdletters bovenaan. Maar al wat de Sint bracht: geen Zoomer. Ook de Kerstman sloeg hun cadeauwens over. Dus toen de kans zich voordeed om een tijdje op een Zoomer te passen, was het feest in huis. Eindelijk was hun wens verhoord.

Zoomer-speelgoed-3

Zoomer deed al snel zijn intrede. Hij nam geen haren, eten of uitlaatschema’s met zich mee, een super loge voor mij. En de kinderen? Die waren uitzinnig en helemaal verliefd op het robothondje. Eenmaal opgeladen rolde het hondje gezellig door de kamer. Hier en daar botste hij tegen muurtjes en stoelpoten, maar in mum van tijd leek hij de plattegrond van de kamer in zijn hoofd te hebben. Ondertussen riepen de kinderen bevelen tegen Zoomer – die vooral zijn eigen gang leek te gaan. De rust in de kamer was volledig verdwenen: de blaffende robot, de roepende kinderen en  het zoemende geluid dat hij voortbracht deden mij verlangen naar een Zoomer-loze dag. Gelukkig kan je – in tegenstelling tot een echte hond – deze ‘UIT’ zetten.

zoomer-speelgoed-6

Na een hyper enthousiaste eerste dag kwam de kalmte enigszins terug en lazen broer en zus gezamenlijk in de gebruiksaanwijzing: hoe moet je Zoomer trucjes leren? Nadat ze er over uit waren dat dit met strakke en korte commando’s moet, besluiten ze dat het schooltijd is voor Zoomer. “Lig Zoomer”, “Zoomer rol om”, “Zoomer volg”, Zoomer zing een liedje” en nog tig andere. Door Zoomer op zijn snuit aan te raken verschijnen er vraagtekens in zijn ogen. Nu kun je commando’s oefenen. In korte tijd heeft Zoomer een aantal commando’s prima onder de knie. Toch vind ik dat hij niet echt kordaat en adequaat reageert op simpele vragen. Hij zou veel meer moeten kunnen dan hij uiteindelijk leert. Of dit komt doordat Zoomer aan stemherkenning doet en zoon en dochter allebei tegen hem roepen (en vaak door elkaar) blijft mij onduidelijk. Het is toch wel handig als een robot verschillende stemmen kan herkennen als het als speelgoed wordt gebruikt. Immers de kans dat de baas of bazin van Zoomer een broer of zus heeft, is best aanwezig.

zoomer-speelgoed-4Zoomer-speelgoed-2

Of het komt door het slecht luisteren van Zoomer of omdat het nieuwtje er af is, weet ik niet, maar binnen 3 weken ligt Zoomer stil en ‘uit’ in zijn zelf geknutselde mandje. Geen van de kids kijken naar hem om. Als ik vraag waarom ze hem niet in alle rust nieuwe trucjes leren, zucht zoonlief diep: “Mam, hij luistert toch niet en ik word gek van dat geblaf en gepiep van z’n wieltjes”. Het is duidelijk de liefde is bekoeld tussen zoon en hond. Dochter geeft het nog een kans en probeert met Zoomer een Furby relatie te ontwikkelen. Omdat Zoomer niet terug praat en alleen maar dingen ‘nadoet’ werkt ook bij dochterlief de relatie niet.

zoomer-speelgoed-7

De enige momenten dat ik ze enthousiast hoor over hun hondje is als er vriendjes en vriendinnetjes langskomen die hun ogen uitkijken als ze Zoomer zien. Dan doen ze even alle commando’s voor en wordt Zoomer vertroetelt. Daarna wordt het weer stil in huis.

Na 4 weken mag Zoomer weer naar z’n eigen huis. Zo enthousiast hij binnenkwam, zo stil verlaat hij het huis. De deur is nog niet dicht of het gewone leven begint weer. Het enige verschil is dat ik niet meer gek wordt van de herrie die de robot voortbrengt.

Zoomer-speelgoed-1

Is er iets verandert in de mening van de kinderen ten opzichte van Zoomer? Dat is het gekke: eigenlijk niet. Nog steeds als we hem in de speelgoedwinkel tegenkomen staan ze enthousiast te stuiteren en aaien ze z’n snoet. Misschien moet ik het experiment dan ook niet als mislukt beschouwen, misschien gaan kinderen wel zo met al hun speelgoed om … alleen het is toch een hondje … die verdient elke dag aandacht en dan loopt Zoomer tegen zijn eigen ‘zijn’ aan: het is geen hondje, het is een speelgoedrobot …

zoomer-speelgoed-5

Zoomer | leeftijd: 6-12 jaar | stemherkenning – 30 commando’s | usb kabel | €79,99 | Intertoys

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

3 Responses to "Zoomer het robotvriendje"

  1. WowWee CHiP | kan robot hond echt huisdier vervangen? | Love4kidz says:

    […] kinderen met de aanschaf van het speelgoed ook een vriendje krijgen. De Hatchimals en Zoomer zijn hiervan een goed voorbeeld. Krijgen kinderen echter met deze knuffels wel een echt een […]

  2. Marieska says:

    Dank je wel … Hoewel het wel vaak met speelgoed is dat ze er op ‘uitgekeken raken’, vond ik het voor Zoomer toch wel sneu (en voor m’n portemonnee ook)

  3. Aanhetlijntje says:

    Handige review, ik heb zelf ook nog getwijfeld of dit iets voor zoonlief was. Maar nu ik het zo lees vermoed ik dat ie bij ons ook snel in een eenzaam hoekje terecht zal komen

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: